Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onmogelijkheden met e

Wisfaq,
Ik zit met een probleem waar ik niet uit kom, namelijk het volgende:
(ex+2)(e2x-2ex-8) = 0
en als is dat nu ontbind dan wordt het
e3x2 - ex - 8ex + 2e2x - 4ex - 16 =0
en dat zou je kleiner kunnen schrijven als:
2e5x3 - 13ex - 16 = 0
Maar volgens mij heb ik wat fout gedaan bij het ontbinden, want ik zie zelf niet hoe ik achter de waarde van x kan komen. Enige help is zeer welkom.
Vriendelijke groet,

Hans M
Ouder - donderdag 3 juli 2003

Antwoord

Als je nu eens van in het begin ex=y stelde, het probleem voor y oplost en dat transformeert naar correcte gebieden voor x. Hou dat uitwerken ook maar voor wat het is, het ontbinden in factoren is juist voor dit soort problemen nuttig, dus maak er gebruik van dat de factorisatie als gegeven is! Lukt het zo?

PS: De eerste twee termen in je "nu ontbind" (foute naamgeving trouwens, ontbinden is het schrijven als een produkt, jij werkt gewoon uit) zijn grondig fout :

ex · e2x = e3x en niet e3x2
ex · (-2ex) = -2e2x en niet -ex

cl
donderdag 3 juli 2003

 Re: Onmogelijkheden met e 

©2001-2024 WisFaq