Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 12932 

Re: Oplossen van een vergelijking

Bedankt voor het snelle antwoord.

Deze vergelijking is mij nu duidelijk maar heb je deze berekend of zag je het antwoord gewoon?

Als ik naar de volgende vergelijking kijk dan heb ik nog steeds niet voldoende kennis van zaken om deze op te lossen.

Het gaat om 3q2-2q=5 Als ik het met behulp van mijn grafische rekenmachine oplos kom ik op q is 1.67

Maar hoe kom ik zonder dit hulpmiddel op de q?
Alvast bedankt

Madele
Student hbo - woensdag 2 juli 2003

Antwoord

Nog even over de eerste vergelijking. Ontbinden in factoren geeft:
t2 - 6t -16 = (t - 8)(t + 2)

Enneh, heb je wel eens gehoord van de abc-formule voor kwadratische vergelijkingen?
Voor meer informatie zie onderstaande link.

Voor het gebruik van die formule moet de vergelijking dan op 0 herleid zijn.
Dan is:
a = 3, b = -2 en c = -5
Die formule geeft dan inderdaad q = 1,67 (en q = -1).
Als je handig bent (of wordt) in het ontbinden in factoren, dan is
3q2 - 2q - 5 = 3q2 + 3q - 5q - 5 = 3q(q + 1) - 5(q + 1)=
(3q - 5)(q + 1)
En bij gelijk aan 0 stellen moet dan q = 5/3 of q = -1

Zie abc-formule

dk
woensdag 2 juli 2003

©2001-2024 WisFaq