Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen van een vergelijking

Voor mijn tentamen wiskunde ben ik bezig met vergelijkingen, afgeleiden daarvan en dan het oplossen daarvan. Het loopt spaak bij de volgende vergelijking:
gk' = q(tot de macht6 -6q3 -16

wanneer ik deze stel op 0 (gk'= q(tot de macht)6 -6q3-16=0) dan krijg ik q(tot de macht)6 -6q3=16 maar hoe ga ik dan verder?

Ik weet dat er uitkomt q=2 Maar hoe doe ik dit?

madele
Student hbo - woensdag 2 juli 2003

Antwoord

Uitgaande van q6 - 6q3 -16 = 0
Stel q3 = t
Er staat dan
t2 - 6t - 16 =0
Je vindt dan t = 8 of t = -2
En om dan q te vinden moet je nog oplossen:
q3 = 8 of q3 = -2
Het probleem heeft dus twee oplossingen!
Maar als gk staat voor 'gemiddelde kosten' kan je die tweede natuurlijk wel vergeten.

dk
woensdag 2 juli 2003

 Re: Oplossen van een vergelijking 

©2001-2025 WisFaq