Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stijgen en dalen

gegeven : volgende functie : e^(1/x) * Ö[x(x+2)]

gevraagd : stijgen en dalen van deze functie , dus bereken de eerste afgeleide , lukt mij wel , maar levert een vrij moeilijk antwoord op om het stijgen en dalen af te leiden

het domein moet ook bepaald worden maar dat is R\[-2,0[

buigpunten -2 en -Ö2 zijn ook gegeven.

het tekenschema bij de eerste afgeleide lukt niet zo goed , kan je dit eens voordoen?
dank u

ik
3de graad ASO - donderdag 26 juni 2003

Antwoord

Hoi,

Dan vrees ik dat je de afgeleide functies niet genoeg hebt vereenvoudigd. Ik zal je mijn uitwerking hieronder neerzetten.
q12819img1.gif
En hiervan de nulpunten berekenen is niet zo moeilijk, rekeninghoudend met het feit dat de noemer niet 0 mag worden, dus x ¹ 0 en x ¹ -2. De teller is 0 voor x2 - 2 = 0 Þ x = ±Ö2.

f(Ö2) = e^(1/2Ö2)*Ö[Ö2*(Ö2 + 2)] 4,456515420...
f(-Ö2) is niet gedefinieerd in .

Om nu te zien of f(Ö2) een minimum of een maximum is gaan we een waarde kleiner dan f(Ö2) invoeren, bijvoorbeeld = f(Ö2 - 0,01) 4,456608558.
Een grotere waarde, bijvoorbeeld f(Ö2 + 0,01) 4,456606893. Beide waarden zijn groter dan f(Ö2) (want die was namelijk 4,456515420...) vandaar dat x = Ö2 een minimum moet zijn en er is maar één minimum.

De rest moet nu te doen zijn, denk ik. Ik zal je hieronder een paar grafiekjes van de functie neerzetten.
q12819img2.gif
q12819img3.gif

Groetjes,

Davy.

Davy
donderdag 26 juni 2003

 Re: Stijgen en dalen 

©2001-2024 WisFaq