Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 12702 

Re: Volume en straal veranderen --> oppervlakte?

Ik weet, het is verkeerd, maar waarom gaat dit niet:

op tijdstip 1:

V1= r^3 * p * 4 /3
A1= r^2 * p * 4

op tijdstip 2:

V1= (r+2)^3 * p * 4 /3 - 5


Dus: (r+2)^3 * p * 4 /3 - 5 = r^3 * p * 4 /3 (1)

en hieruit r halen, vervolgens A2 bepalen en (A2-A1) en dan heb je het antwoord.

A2= (r+2)^2 * p * 4

Natuurlijk (ik denk geen rekenfout gemaakt te hebben), blijkt dat (1) geen oplossingen heeft, hoe komt dat? Met andere woorden, waarom mag je dat zo niet doen?

Compug
3de graad ASO - zondag 22 juni 2003

Antwoord

Dat die vergelijking geen oplossingen heeft, ligt bijvoorbeeld aan het feit dat (r+2)3 minstens 23=8 eenheden groter zal zijn dan r3.

De rest van je redenering zou alleen kloppen als de straal vanaf een waarde r=0 op t=0 lineair zou toenemen met een snelheid van 2cm/seconde. Maar dat staat er niet, en zoals uit het niet-bestaan van oplossing blijkt, KAN dat ook niet met deze getalwaarden.

Het enige wat er gegeven is, is een ogenblikkelijke snelheid op een of ander moment en geen volledig verloop van r in de tijd.

cl
zondag 22 juni 2003

©2001-2024 WisFaq