Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Volume en straal veranderen --> oppervlakte?

Op een bepaald ogenblik neemt het volume van een bol toe met 5 cm/sec en de straal met 2 cm/sec. Hoe snel verandert de oppervlakte van de bol op dat ogenblik?

PS: er staat wel degelijk 5 cm/sec en niet 5 cm^3/sec (dat op zich versta ik niet)

Groetjes

Compug
3de graad ASO - zondag 22 juni 2003

Antwoord

V(r) = (4/3)pr3
A(r) = 4pr2

De opgave heeft het over een straal die verandert in de tijd, dus r is een functie van t, stel r(t).

W(t) = V(r(t)) = (4/3)pr(t)3
B(t) = A(r(t)) = 4pr(t)2

De kettingregel zegt dan dat

W'(t) = 4pr(t)2.r'(t) (1)
B'(t) = 8pr(t).r'(t) (2)

Noem T het ogenblik waarover sprake. Er geldt dat

r'(T) = 2
W'(T) = 5

Uit (1) volgt dan dat

r(T) = Ö[5/(8p)]

zodat uiteindelijk via (2)

B'(T) = 8pÖ[5/(8p)].2 = 4Ö[10p]

PS1: Dat moest inderdaad 5 cm3/sec zijn.
PS2: Leuke opgave voor middelbareschoolwiskunde!

cl
zondag 22 juni 2003

 Re: Volume en straal veranderen --> oppervlakte? 

©2001-2024 WisFaq