Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 12515 

Re: Breuksplitsing

Hoe kom je aan de (a=1/4 , b=-1/8 en c=1/4 )

verder kom ik hier dus echt niet uit.....
kunnen jullie me hier mee verder helpen??
(jAAAAAAAA ik weet dat k lastig ben))
Alvast bedankt
Groetjes
Mirella

Mirell
Student hbo - dinsdag 17 juni 2003

Antwoord

Aan de rechterkant uitwerken en onder een noemer 2x·(x-2)2 brengen:
a/2x wordt dan {a·(x-2)2}/{2x(x-2)2}
b/(x-2) wordt dan {b·2x·(x-2)}/{2x·(x-2)2}
c/(x-2)2 wordt dan {c·2x}/{2x·(x-2)2}
Nu kun je al die breuken samennemen en daar een broek van maken:
{a·(x-2)2 + b·2x·(x-2) + c·2x}/{2x·(x-2)2}
Die teller moet je nu helemaal uitwerken. Vervolgens weet je dat die teller gelijk aan 1 moet zijn. Daar volgt dan al direct uit dat de a=1/4 moet zijn, de b en de c kun je dan ook oplossen.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
dinsdag 17 juni 2003

©2001-2024 WisFaq