Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Minimum van twee getallen in formule vorm

Is het mogelijk om het minimum van twee getallen ook in formule vorm (bijv. een quotient) te schrijven? En zoja, op welke manier?

Kortom: min(a,b) = .....??????

Sjoerd
Student universiteit - dinsdag 17 juni 2003

Antwoord

Vooraf wat muggeziften: min(a,b) is natuurlijk een formule als een andere. De vermenigvuldiging is even zeer een functie van R2 naar R. Het is niet omdat de vermenigvuldiging met een simpel puntje '.' wordt aangeleerd en er voor het minimum niet zo een symbool bestaat, dat het minimum minderwaardig zou moeten zijn.

Misschien ben je hier ·iets· mee. Definieer de p-norm Lp van twee getallen x en y (eenvoudig uitbreidbaar naar n getallen) als

Lp(x,y) = (|x|p + |y|p)^(1/p)

Het geval p=2 zal je wel bekend zijn. Voor p gaande naar oneindig gaat Lp(x,y) naar max(|x|,|y|) dus naar max(x,y) als x en y positief zijn. Voor het minimum neem je dan gewoon Lp(1/x,1/y) voor p gaande naar oneindig.

Niet helemaal wat je bedoelde, maar misschien toch bruikbaar?

cl
dinsdag 17 juni 2003

 Re: Minimum van twee getallen in formule vorm 
Re: Minimum van twee getallen in formule vorm

©2001-2024 WisFaq