Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische vergelijking

Hallo, ik moet de volgende vergelijking herleiden tot zijn algebraische vergelijking, maar ik snap niet goed hoe ik er aan moet beginnen.

sin x - sin3 x = - cos2x

Hopelijk kan iemand me helpen, want ik heb morgen examen.
Alvast bedankt.

Hendri
3de graad ASO - maandag 9 juni 2003

Antwoord

Bij dit soort vergelijkingen is het altijd handig om te zorgen dat er alleen sinus of alleen cosinus in de vergelijking voorkomt. Dus met sin2x + cos2x = 1 kan je die -cos2x schrijven als: sin2x-1

We krijgen:

sin x - sin3 x = sin2x -1
sin3x + sin2x - sin x - 1 = 0

Met p=sin x kijg je een derdegraadsvergelijking:
p3+p2-p-1=0
p=...
sinx=...
Enz...

Zou het zo lukken?

WvR
maandag 9 juni 2003

 Re: Goniometrische vergelijking 

©2001-2024 WisFaq