Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 12048 

Re: Kwadraat bewijzen bij een bol

Christophe,
Bij een vervolgvraag hierop snijdt een vlak met de vergelijking z=4 de bol B. Van de cirkel die hierbij ontstaat moet de straal worden berekend. Om dit op te lossen wil ik gebruik maken van de vergelijking van de bol. Mag ik hiervoor x2+y2+z2=9 gebruiken?
(en dan als oplossing z=4 in de vergelijking substitueren wat als oplossing geeft dat de straal Ö2,5 is)

Eelco
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 4 juni 2003

Antwoord

Hallo,

De vergelijking was toch (x-2)2+(y-1)2+(z-3)2=9? Die vergelijking is inderdaad wel heel geschikt om te berekenen wat de doorsnede met een vlak zal zijn. Als je z=4 invult komt er (x-2)2+(y-1)2+1=9, of (x-2)2+(y-1)2=8... Dus is de straal Ö8 en het centrum (2,1,4).

Trouwens, als je in x2+y2+z2=9, z=4 substitueert, kom je uit dat er geen snijpunten zijn.

Groeten,

Christophe
woensdag 4 juni 2003

 Re: Re: Kwadraat bewijzen bij een bol 

©2001-2024 WisFaq