Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 11987 

Re: Oppervlakte cirkeldeel

Sorry,

ik weet dat de hoek 180 graden is!

Groeten,
Henk

Henk
Iets anders - woensdag 4 juni 2003

Antwoord

In dat geval was de oplossing gemakkelijk.
De hoogte kan direct worden berekend via r(1 - cos1/2a) = 3,6(1 - cos(1/2·180°)) = 3,6(1 - cos(90°)) = 3,6(1 - 0) = 3,6 cm. En aangezien de hoek a = 180° is er geen driehoek (want de punten liggen op één lijn), dus is de oppervlakte van het segment = oppervlakte van sector, en dat is de halve cirkel. Formule voor oppervlakte cirkel is p·r2 dus oppervlakte hele cirkel = p·(3,6 cm)2 = 40,715... cm2 dus oppervlakte halve cirkel (want hoogte segment is 3,6 cm dus de straal en oppervlakte segment = halve oppervlakte cirkel) is dus 1/2·40,715...cm2 = 20,3575... cm2 (in tegenstelling tot oppervlakte segment in gegevens).
q12029img1.gif

Davy
woensdag 4 juni 2003

©2001-2024 WisFaq