Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentieren

ik zit met nog een probleem...
wat is de afgeleide van
xe^-x ????? ik weet het echt niet!!!
en
de afgeleide van:
(8x+12)/(x2+4)

bedankt!!!!!

ilse
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 29 mei 2003

Antwoord

f(x)=x.e-x
f'(x)=?

hiervoor heb je de produktregel nodig. Die zegt dat wanneer je functie een produkt is van 2 functies f & g, dat voor de afgeleide geldt:
[f(x).g(x)]'=f'(x).g(x) + f(x).g'(x)

jouw f(x) is dus x en jouw g(x) is dus e-x

[x.e-x]'=[x]'.e-x+ x.[e-x]'
= 1.e-x + x.(-e-x)
= e-x - x.e-x
= (1-x)e-x

dan de afgeleide van (8x+12)/(x2+4)
hiervoor heb je de quotientregel nodig. Deze regel zegt dat wanneer je functie een quotient is van 2 functies f en g, dat voor de afgeleide geldt:
[f/g]'=(f'.g-f.g')/g2

in jouw geval is f(x)=8x+12 en g(x)=x2+4
dus
[(8x+12)/(x2+4)]'
= {[8x+12]'.(x2+4)-(8x+12).[x2+4]'}/(x2+4)2
= {8.(x2+4)-2x.(8x+12)}/(x2+4)2
enz...

kun je em nu verder zelf uitwerken?

groeten,
martijn

mg
donderdag 29 mei 2003

 Re: Differentieren 

©2001-2024 WisFaq