Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nulpunten bepalen en integreren

Hello wisfaq,

Weet u hoe men de volgende opgaven op moet lossen ?

1) De functie f: R--R is gegeven door,
f(x)= I 2sin(x/2)-1 I

a) Bereken alle nulpunten.
b) Bereken (integraal teken met onder 0 en boven pi aangegeven f(x)dx )

Dit is een opgaven van de toelatingstest wiskunde TU Delft, ik heb alleen een blad met de opgaven maar geen uitwerkings blad dus ik weet niet of ik het goed of fout doe.
Bijvoorbaat dank u voor het beantwoorden.

Shahra
Iets anders - zaterdag 24 mei 2003

Antwoord

a)

f(x) = 0 als sin(x/2) = 1/2 dus
x = p/6 + 2kp of x = 5p/6 + 2kp

b)

Voor wat betreft het interval [0,p] kunnen we met behulp van a) zeggen dat

2sin(x/2)-1 0 voor x in [0,p/3] (*)
2sin(x/2)-1 0 voor x in [p/3,p] (**)

Je moet dus de integraal opsplitsen in twee gedeelten

het gebied (*) waar f(x) = -[2sin(x/2)-1]
het gebied (**) waar f(x) = +[2sin(x/2)-1]

Uiteindelijk bekom je dat de gevraagde integraal gelijk is aan 4Ö3 - 4 - p/3 1,881... Als er nog problemen zijn, zeg je het maar.

cl
maandag 26 mei 2003

 Re: Nulpunten bepalen en integreren 
 Re: Nulpunten bepalen en integreren 

©2001-2024 WisFaq