Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 5355 

Re: Priemgetal

Okee, misschien heel dom, maar ik zie het laatste stuk van de som niet, ik kom er niet uit, kan het misschien iets uitgebreider uitgewerkt???
Vast bedankt!

Siouxi
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 20 mei 2003

Antwoord

Er is vastgesteld dat je a2+b2+c2 te ontbinden is als (a+c+b)(a+c-b) dus geen priem, tenzij a+b-c=1. Dan lijkt het wel een ontbinding, maar dat is het dan niet. In het laatste stuk wordt aangetoond dan a+c-b1.

Met s=a+c en a-b+c1 geldt dan sb+1.
a en c zijn dan oplossingen van:
(x-a)(x-c)=0
x2-(a+c)x+ac=0
x2-sx+p=0 met p=ac
De discriminant berekenen: D=s2-4p.
Nu moet gelden: s2-4p0, waarmee de rest van de 'redenering' volgt...

Hopelijk is het duidelijk... ander horen we het wel weer.

WvR
zondag 25 mei 2003

©2001-2024 WisFaq