Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 11314 

Re: Re: Re: Differentieerbaarheid onderzoeken

Ja wisfaq ik begrijp het, maar ik begrijp een "bewerking" die ze in mijn boek bij de samenvatting maken niet zo goed ik zit weer met die rekenregels denk ik, ik zal het laten zien:

f'(x)=(1)/(2Öx .(x-1)- Öx.1 /(x2+1)^2

=(x+1)/(2Öx - (2x)/(2Öx /(x+1)^2

Nu snap ik alles wat er links van het min-teken staat maar hoe ze van -Öx.1 -- -2x/(2Öx) maken snap ik totaal niet welke rekenregel is dit dan weer ?

Dit is mijn laatste vraag voor vandaag omdat ik bijna klaar ben met deze hoofdstuk, dankzij jullie !!!

tim
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 19 mei 2003

Antwoord

Ik begrijp niet helemaal wat er staat omdat je heel wat haakjes vergeten bent en er anderzijds zet waar er geen moeten staan. Dus ik ga enkel reageren op de eigenlijke vraag "-Öx.1 -- -2x/(2Öx)"

Blijkbaar heb je nog problemen met het rekenen met rationale machten van x. Dat had ik in een vorige vraag van jou ook al in de smiezen.

Wat je moet weten is dat

Öx = x1/2

en dat de rekenregels voor machten zeggen dat
xa.xb=xa+b
xa/xb=xa-b

Dan is x/Öx = x/x1/2 = x1-1/2 = x1/2 = Öx. Dat kan je natuurlijk ook direct verifieren door te kruisvermenigvuldigen (teller1.noemer2 = teller2.noemer1?)

cl
maandag 19 mei 2003

©2001-2024 WisFaq