Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 11296 

Re: Re: Differentieerbaarheid onderzoeken

Bedankt wisfaq,

Ik snap het principe van differentieerbaarheid nu veel beter,in mijn boek staat het heel onduidelijk uitgelegd alleen snap ik de volgende bewerkingen niet want ik weet niet welke regels u hierbij toepast.

f(x)= Öx2-x3
= Öx2.Ö1-x
= IxI Ö1-x

deze stapjes snap ik niet omdat ik niet weet welke rekenregels u hierbij toepast.

Ik heb in de formulekaart gekeken maar ik kon het niet vinden.Het spijt me als u dit een stomme vraag vind.

tim
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 19 mei 2003

Antwoord

De eerste stap is gewoon de rekenregel

Ö(ab) = (Öa)(Öb)

De tweede stap is de gelijkheid

Ö(x2) = |x|

Vroeger had je misschien gedacht dat Ö(x2) = x. Maar dat is dus niet helemaal juist. Dat komt omdat we met het wortelteken Öy PER DEFINITIE (dus geen discussieren mogelijk) bedoelen "het POSITIEVE getal dat y als kwadraat heeft". Zo is Ö9 = 3 omdat 32 = 9 en 30. Als je een negatief getal kwadrateert en er daarna de wortel uit trekt, kom je dus ook per definitie een positief getal uit, namelijk de absolute waarde van dat negatieve getal. Kijk ook eens naar de volgende voorbeelden:

Ö(32) = Ö9 = 3
Ö(22) = Ö4 = 2
Ö(12) = Ö1 = 1
Ö(02) = Ö0 = 0
Ö((-1)2) = Ö1 = 1
Ö((-2)2) = Ö4 = 2
Ö((-3)2) = Ö9 = 3

Begrijp je nu waarom Ö(x2) = |x| en niet x?

cl
maandag 19 mei 2003

 Re: Re: Re: Differentieerbaarheid onderzoeken 

©2001-2024 WisFaq