Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 11189 

Re: Kettingregel gebruiken

Hoi wisfaq,
Ik heb mijn fout gezien en ik hoop dat ik het deze keer goed heb gedaan, alleen weet ik niet wanneer men de getallen die tussenhaakjes staan ook moet differentieren of niet.

Als ik de kettingregel goed heb begrepen hoeft het niet, hoe dan ook dit zijn mijn oplossingen:

f(x)= 1/(2x+3) = (2x+3)-1
f'(x)= -1(2x+3)-2

g(x)= 1/(x2+x+1) = (x2+x+1)-1
g'(x)= -1(x2+x+1)-2

Zo goed ?

David
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 18 mei 2003

Antwoord

Helaas! Beter, maar nog niet begrepen! De kettingregel houdt in:

[f(g(x))]'=f'(g(x))·g'(x)

Bij je eerste voorbeeld heb je te maken met twee functies:
f(x)=x-1
g(x)=2x+3

f'(x)=-1·x-2 (rekenregels!)
g'(x)=2

Nu geldt:
h(x)=f(g(x))=(2x+3)-1
Volgens bovenstaande regel (de kettingregel) zou nu moeten gelden:
h'(x)=-1·(2x+3)-2·2
h'(x)=-2/(2x+3)2

Zie ook De kettingregel en Kettingregel voor meer uitleg en voorbeelden. Toch nog maar even in je boek kijken!?

WvR
zondag 18 mei 2003

©2001-2024 WisFaq