Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 11184 

Re: Rekenen

...= (Ö2/Ö2) . 1/Ö2 dit begrijp ik, Maar waarom vermenigvuldigt u boven en onder met wortel 2? dus 1, ok. Maar wat hier onder staat, hoe komt u daarbij???? Heel erg bedankt voor het antwoorden van mijn vraag!! Groetjes Arzu
= (Ö2)/2 = 1/2Ö2

arzu
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 17 mei 2003

Antwoord

Hoi Arzu,

zie eventueel ook:
http://www.wiswijzer.nl/page3ict.asp?nummer=80
en scroll een stukje naar onderen.

De reden waarom je teller en noemer met Ö2 vermenigvuldigt, is dat je in de oorspronkelijke breuk (de 1/Ö2) een wortel in de NOEMER hebt... en dat is vervelend. Dat wil je niet.

Door nu teller EN noemer met dezelfde wortel te vermenigvuldigen, krijg je het voor elkaar dat de wortel die eerst in de noemer stond, nu verandert in een "mooi getal", in ieder geval zonder wortel.
Dat er vervolgens wel een wortel in de teller ontstaat, is niet erg.

Wat je doet bij het vermenigvuldigen van breuken, is dat je teller maal teller doet,.. en noemer maal noemer.
Dus stel je hebt (a/b)*(c/d), dit is gelijk aan
{a.c}/{b.d}
Zo ook bij Ö2/Ö2 * 1/Ö2 :
wederom teller*teller en noemer*noemer:
= {1.Ö2}/{Ö2*Ö2}
= {Ö2}/2
= 1/2Ö2

groeten,
martijn

mg
zondag 18 mei 2003

©2001-2024 WisFaq