Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 11150 

Re: Oppervlakte deel cirkel

Hoe moet je die vergelijking van die cirkel opstellen?

anne
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 17 mei 2003

Antwoord

Hoi Anne,

Een cirkel wordt gegeven door:

x2+y2=r2 (met r is de straal)

Deze moet je goed in je hoofd hebben zitten. De formule kun je omwerken tot:

y2=r2-x2 ,dus
y=+Ö(r2-x2) OF(!) y=-Ö(r2-x2)
(in je hoofd: x2=9, dus x=3 of x=-3 (want (-3)2 is ook 9) )

De plus variant is natuurlijk de halve cirkel boven de x-as (positieve y-waarden), en de minvariant is de halve cirkel onder de x-as. In de som gaat het dus om de plusvariant.

Is het nu helemaal duidelijk? Succes met je examens!

groet,

Casper

cz
zaterdag 17 mei 2003

©2001-2024 WisFaq