Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 10942 

Rekenliniaal

Ik had net een vraag gesteld over het bepalen van de positie van een getal op een schaal, en ik kreeg toen een antwoord, maar dat is niet de manier die ik zoek. Ik heb een schaal met alle opeenvolgende machten van 2 en ik moet de positie van 3,5,7,11,13... bepalen. Kunt u mij nog een manier geven, behalve de logaritmen uitrekenen?

Roderi
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 13 mei 2003

Antwoord

Misschien zoiets:

Teken de grafiek van y=2x
Zet op de horizontale as op de plaats waar normaal 1,2,3... staan de getallen 2,4,8,16...
Teken een horizontale lijn van b.v. y=3 naar de grafiek. Teken vanaf het snijpunt met de grafiek een verticale lijn naar de horizontale as. Dan heb je de plek van 3 gevonden.

q10957img1.gif

(Je kunt natuurlijk deze snijpunten ook uitrekenen met de TI-83 door b.v. de grafieken van Y1=2^x en Y2=3 te tekenen en de snijpunten van de grafieken te benaderen met Calc-intersect).

hk
maandag 19 mei 2003

©2001-2024 WisFaq