\require{AMSmath} Extreme waarden bij machtsfuncties Gegeven is de funtie f:x- a(x+p)tot de vierde + q De grafiek hiervan gaat door het punt (3,55). De top is het punt (5,7). Bereken a, p en q. Hoe doe je dit? Leroy Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 23 april 2003 Antwoord Er zijn twee functiewaarden gegeven, namelijk: f(3) = a (3+p)4 + q = 55 f(5) = a (5+p)4 + q = 7 Verder weten we ook dat x=5 een extremum is van f(x): f'(5) = 4 a (5+p)3 = 0 Ofwel is a=0, maar dan zou uit de eerste twee vergelijkingen volgen dat q zowel gelijk is aan 7 als aan 55, en dat kan dus niet. Ofwel is (5+p)3=0 of dus p=-5. Uit de eerste twee vergelijkingen volgt dan q=7 en a=3. cl woensdag 23 april 2003 Re: Extreme waarden bij machtsfuncties ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Gegeven is de funtie f:x- a(x+p)tot de vierde + q De grafiek hiervan gaat door het punt (3,55). De top is het punt (5,7). Bereken a, p en q. Hoe doe je dit? Leroy Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 23 april 2003
Leroy Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 23 april 2003
Er zijn twee functiewaarden gegeven, namelijk: f(3) = a (3+p)4 + q = 55 f(5) = a (5+p)4 + q = 7 Verder weten we ook dat x=5 een extremum is van f(x): f'(5) = 4 a (5+p)3 = 0 Ofwel is a=0, maar dan zou uit de eerste twee vergelijkingen volgen dat q zowel gelijk is aan 7 als aan 55, en dat kan dus niet. Ofwel is (5+p)3=0 of dus p=-5. Uit de eerste twee vergelijkingen volgt dan q=7 en a=3. cl woensdag 23 april 2003
cl woensdag 23 april 2003
©2001-2024 WisFaq