De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Halve macht van een functie

U kent waarschijnlijk de notatie voor een functie herhalen: f0(z)=z, fn(z)=f(f(...(z))... (met n keer f(·)). Nu wil ik proberen om een functie 1/2 keren te herhalen waarme ik bedoel dat f1/2(z)=g(z) waarvoor geldt dat g(g(z))=f(z). Bv f(z)=z+1 $\Leftrightarrow $ g(z)=z+0.5. Ik kan maar geen g(z) vinden voor f(z)=2z+1. Wilt u a.u.b de vergelijking 2z+1=g(g(x)) oplossen en een uitleg geven?

Oliver
1ste graad ASO-TSO-BSO - donderdag 25 juli 2024

Antwoord

Probeer het eens met $g(z)=az+b$ en vul in: $g\bigl(g(z)\bigr)=a(az+b)+b=a^2z+(ab+b)$.
Dat moet gelijk zijn aan $2z+1$ voor alle $z$, dus moeten $a^2=2$ en $ab+b=1$ gelden.
Los dat op en je zult zien dat je twee mogelijke functies $g$ krijgt.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 26 juli 2024



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics