To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Gegeven de kromme

X= -t.et
Y= t.e-t
Bewijs dat de lijn y=X de symmetrieas is van deze kromme.
Bij voorbaat dank

Willem
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 22 april 2024

Antwoord

Je moet dus laten zien dat je uit deze parameter voorstelling dezelfde kromme krijgt als je spiegelt in de lijn y=x. Ofwel als je de x en de y coördinaat verwisselt.

Spiegelen in de lijn y=x levert dus op

x=t·e-t
y=-t·et

Nu te bewijzen dat elk punt van de tweede kromme ook op de eerste ligt. Het punt dat je krijgt door t=a in te vullen ligt nu ook op de eerste kromme maar dan bij t=-a. Ga maar na. Eigenlijk is hier verder weinig aan te bewijzen.

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 22 april 2024



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics