De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Onderzoek of de volgende punten collineair zijn

Onderzoek of de volgende punten collineair zijn.
A(0,2), B(-3,11) en C(2,-4)

Alyssa
2de graad ASO - donderdag 15 februari 2024

Antwoord

Stel een vergelijking op voor de rechte door A en B. Vul daarna de coördinaten van C in om te kijken of C ook op die rechte ligt.

Op Formules bij rechte lijnen kan je zien hoe je een vergelijking opstelt voor de rechte door twee punten.

$
\eqalign{
& a = \frac{{11 - 2}}
{{ - 3 - 0}} = \frac{9}
{{ - 3}} = - 3 \cr
& y = - 3\left( {x - 0} \right) + 2 \cr
& y = - 3x + 2 \cr
& {\text{Invullen:}} \cr
& - 4 = - 3 \cdot 2 + 2 \cr
& - 4 = - 6 + 2 \cr
& - 4 = - 4 \cr
& {\text{Klopt!}} \cr
& {\text{A}}{\text{,B}}\,\,{\text{en}}\,\,{\text{C}}\,\,{\text{collinear}} \cr}
$

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 15 februari 2024



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics