De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De afgeleide berekenen

Hoi, ik vroeg mij af wat de afgeleide is van f(x)= $\sqrt{}$ x2-x $\sqrt{}$ x.
Ik bedoel dan dat x2-x $\sqrt{}$ x volledig onder een wortel staat.
Alvast bedankt.

Ole
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 8 februari 2024

Antwoord

Ik zou 'zo doen:

$
\eqalign{
& f(x) = \sqrt {x^2 - x\sqrt x } \cr
& f(x) = \sqrt {x^2 - x^{1\frac{1}
{2}} } \cr
& f'(x) = \frac{1}
{{2\sqrt {x^2 - x^{1\frac{1}
{2}} } }} \cdot \left( {2x - 1\frac{1}
{2}x^{\frac{1}
{2}} } \right) \cr
& f'(x) = \frac{{2x - 1\frac{1}
{2}\sqrt x }}
{{2\sqrt {x^2 - x\sqrt x } }} \cr
& f'(x) = \frac{{4x - 3\sqrt x }}
{{4\sqrt {x^2 - x\sqrt x } }} \cr}
$

Je kunt het antwoord nog wel anders schrijven, denk ik, maar of het daar beter van wordt is nog maar de vraag. Ik vind het mooi...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 8 februari 2024



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics