Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Booglengte en booghoogte gekende koorde of straal?

 Dit is een reactie op vraag 98024 
Het interesseert me wel om te weten hoe dergelijke numerieke benadering dan gebeurt. Bijvoorbeeld in uw Derive. Ik zou dat dan in een Excel gieten.

Helaas op internet al heel wat gevonden maar dan voor eenvoudige functies genre 2x + y = 8 en 3x - 2y = 5, niet voor functies met fractie (r in één van de functies in teller en in noemer) en ook goniometrische bewerking (cos alfa).

Of is mijn vraag te ver gegrepen ?

Jean-M
Iets anders - vrijdag 19 januari 2024

Antwoord

Oplossingen benaderen kunnen we tegenwoordig ook doen met de grafische rekenmachine. Met de TI-84 Plus CE-T krijg je dan bijvoorbeeld:

q98028img1.gif

Dat is een mooi resultaat, maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan...

Met Excel kan je zoiets doen met doelzoeken. Dat was altijd zoiets als:

=D4*COS(4*PI()/D4)-D4+2

Waarbij je dan D4 wijzigt zodat er 0 uitkomt. Je kunt het doelzoeken vinden bij Gegevens en dan Wat-als-analyse en Doelzoeken. Je krijgt dan zoiets als:

q98028img2.gif

Met als resultaat:

q98028img3.gif

Maar dat lijkt dan niet te kloppen. Bij de rekemachine kan je een linker- en rechtergrens opgeven. Dat heb ik hier niet kunnen vinden. Dat zou wel handig zijn.

Met programma's als Maple kan je ook vergelijkingen numeriek oplossen. Met mijn oude Derive gaat dat zo:

q98028img4.gif

Je kunt in het programma eventueel ook de linker- en rechtergrens opgeven.

Ik heb met Desmo ook nog even de grafieken getekend van:

\eqalign{ & f(r) = \cos \left( {\frac{{4\pi }} {r}} \right) \cr & g(r) = \frac{{r - 2}} {r} \cr}

Voor f(r) = g(r) zijn dan 3 mogelijke kandidaten:

De vraag is dan of dit wel een oplossing geeft van je oorspronkelijke probleem.

Naschrift
Ergens gaat er van alles mis. Maar we kunnen misschien beter kijken naar:

\eqalign{ & f(x) = \cos (x) \cr & g(x) = 1 - \frac{x} {{2\pi }} \cr}

f(x) = g(x) geeft dat 4 oplossingen:



De meest linkse oplossing lijkt dan het meest aannemelijk. Dit geeft dan:

\eqalign{ & L = 8\pi \cr & y = 2 \cr & \alpha \approx 0,321\,\,\,\left( { \pm 18^\circ } \right) \cr & r \approx 39 \cr}

...en dat zou het dan moeten zijn.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 19 januari 2024
 Re: Re: Re: Booglengte en booghoogte gekende koorde of straal? 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics