Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Snijpunt zoeken en oppervlakte berekenen

Goedemiddag

Voor mijn eindopdracht Architectuur heb ik een eigen vraagstelling moeten creëren met wiskunde die we zelf nauwelijks hebben besproken.

Ik heb een functievoorschrift kunnen vormen: f(x)= 1/2x2-2x+4.
Ik zou de oppervlakte willen berekenen voor tussen de x-waarden 0 en 4. Via Geogebra heb ik een uitkomst van 10.67, maar ik weet niet hoe ik dit moet berekenen.

Door de parabool loopt een rechte evenwijdig met de y-as die door (3,0) gaat. Hoe moet ik het snijpunt bereken, dat als uitkomst (3, 2.5) zou hebben?

Ik hoop dat jullie me hierbij zouden kunnen helpen, alvast bedankt.

Diethe
3de graad ASO - zondag 7 mei 2023

Antwoord

Dat is dan de integraal:

\int\limits_{x = 0}^4 {\frac{1} {2}x^2 } - 2x + 4\,\,dx

Dat gaat dan zo:

\eqalign{ & \int\limits_{x = 0}^4 {\frac{1} {2}x^2 } - 2x + 4\,\,dx = \cr & \left[ {\frac{1} {6}x^3 - x^2 + 4x} \right]_0^4 = \cr & \frac{1} {6} \cdot 4^3 - 4^2 + 4 \cdot 4 - \left\{ {\frac{1} {6} \cdot 0^3 - 0^2 + 4 \cdot 0} \right\} = \cr & \frac{{32}} {3} - 16 + 16 = \cr & 10\frac{2} {3} \cr}

Zie Integreren voor meer...

Voor (3,2\frac{1}{2}):

f(3) = \frac{1} {2} \cdot 3^2 - 2 \cdot 3 + 4 = 4\frac{1} {2} - 6 + 4 = 2\frac{1} {2}

Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 7 mei 2023



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics