De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Muntstuk

Piet gooit met 6 muntstukken.
  1. wat is de kans dat je 5x kop gooit?
  2. wat is de kans dat je 3x munt gooit?
  3. wat is de kans dat je minder dan 3x kop gooit.

    Vanas
    Cursist vavo - woensdag 12 april 2023

Antwoord

In het geval van $n$ waarnemingen, alle onafhankelijk, elk resulterend in succes of mislukking, en elk met eenzelfde kans $p$ op succes, spreekt men van een binomiale kansverdeling.

Op 3. Binomiale verdeling kan je er meer over vinden.

In dit geval gaat het om:

$X$~aantal munt of aantal kop
$p=$1/2
$n=6$

1.
$
\begin{array}{l}
P(X = 5) = \left( {\begin{array}{*{20}c}
6 \\
5 \\
\end{array}} \right) \cdot \left( {\frac{1}{2}} \right)^5 \cdot \left( {\frac{1}{2}} \right) \\
of\,\,ook \\
P(X = 5) = \left( {\begin{array}{*{20}c}
6 \\
5 \\
\end{array}} \right) \cdot \left( {\frac{1}{2}} \right)^6 \\
\end{array}
$

2.
$
P(X = 3) = \left( {\begin{array}{*{20}c}
6 \\
3 \\
\end{array}} \right) \cdot \left( {\frac{1}{2}} \right)^6
$

3.
$
\begin{array}{l}
P(X < 3) = P(X = 0) + P(X = 1) + P(x = 2) \\
P(X < 3) = \left( {\frac{1}{2}} \right)^6 + \left( {\begin{array}{*{20}c}
6 \\
1 \\
\end{array}} \right) \cdot \left( {\frac{1}{2}} \right)^6 + \left( {\begin{array}{*{20}c}
6 \\
2 \\
\end{array}} \right) \cdot \left( {\frac{1}{2}} \right)^6 \\
\end{array}
$

Lukt dat zo ?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 12 april 2023



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics