De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Kwadratisch vraagstuk

 Dit is een reactie op vraag 97657 
beste
ik snap er helemaal niets van.
Waarom wilt u β zoeken als die gegeven is namelijk 0.75?
Hoe weet u dat het punt 0.9 of-0.9 dat je daar op 48(wat 0.48 moet zijn) zal komen. Je hebt geen nulpunten dus kun je toch niet weten dat de parabool in dat punt komt?

maxime
2de graad ASO - dinsdag 28 maart 2023

Antwoord

Ik heb de $\beta$ expliciet `uitgerekend' om de oplossing volledig te maken.
q97658img1.gif
Ik ben het met je eens dat die al gegeven is, maar het is ook voor de andere lezers.
In het plaatje nemen we voor het gemak $\alpha=0$. Die afstand van $1.8\,\mathrm{m}$ heb ik verdeeld in $0.9\,\mathrm{m}$ links en $0.9\,\mathrm{m}$ rechts van $-\alpha$. Op die plekken is de kangoeroe precies $0.48\,\mathrm{m}$ hoog, vandaar $f(0.9)=f(-0.9)=0.48$.
Dat geeft $a\cdot0.9^2+0.75=0.48$, en dus $a=-\frac{0.27}{0.81}=-\frac13$.
Nu nog
$$-\frac13x^2+\frac34=0
$$oplossen voor de lengte van de sprong.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 29 maart 2023



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3