De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Deelbaarheid door 3

Bewijs de stelling van de deelbaarheid door drie.

L. S.
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 9 april 2003

Antwoord

Ik neem aan dat je bedoelt dat, wanneer de som der cijfers deelbaar is door 3, het getal dat de cijfers vormen óók deelbaar is door 3.
Dus 228 is deelbaar door 3 omdat 2 + 2 + 8 = 12 deelbaar is door 3.

Laat G =(abc) het getal zijn. Dat wil zeggen G = 100a + 10b + c .
Schrijf dit als G = 99a + 9 b + (a + b + c)
De stukjes 99a en 9b zijn uiteraard door 3 deelbaar. Wil G dus deelbaar zijn door 3, dan zal het restant a + b + c het dus óók moeten zijn, en a + b + c is precies de som der cijfers.
Voor getallen die uit meer dan 3 cijfers bestaan loopt het exact volgens dezelfde lijnen, alleen is het meer schrijfwerk.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 9 april 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3