De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Parametervergelijking van een bol invoeren in geogebra

Als opgave moeten we de volgende opgave inbrengen in geogebra CAS(ingeven)/3D(oplossing): oppervlak(4cos(teta)cos(fi), 4cos(teta)sin(fi), 4sin(teta), teta,0, pi, fi, 0, 2pi).
De oplossing moet een bol zijn, doch ik krijg slechts een halve bol.
Als ik de eindwaarde van de twee parameters omwissel krijg ik wel een bol. Zou de opgave verkeerd zijn?

Martin
3de graad ASO - zondag 23 mei 2021

Antwoord

Dus
$$\begin{cases}
x&{}=4\cos\theta\,\cos\varphi\\
y&{}=4\cos\theta\,\sin\varphi\\
z&{}=4\sin\theta
\end{cases}
$$Met $0\le\theta\le\pi$ krijg je alleen positieve $z$-waarden, dus alleen de bovenste helft van de bol.

Je kunt beter $-\frac\pi2\le\theta\le\frac\pi2$ doen en $\varphi$ zo houden. De $\theta$ is namelijk de hoek die je vector $(x,y,z)$ met het $xy$-vlak maakt en die ligt tussen die twee waarden.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 24 mei 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3