De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Integreren goniometrische veelterm

 Dit is een reactie op vraag 92125 
Goede morgen, Klaas Pieter,
Ik stuurde een plaatje met de gedeeltelijke uitwerking van de hier geciteerde integraal van de gebroken goniometrische veeltermbreuk ,omgezet naar de "u" functie
x/2= Bgtan(u)of x=2bgtan(u) en de uitdrukkingen voor sinus en sinus ingevuld volgens uw reactie op mijn vraag.
Ik ben gekomen tot een gebroken veelterm waarvan he noemer geen wortels zou hebben.
Ik deed een poging om de functie om te zetten via partiële breuken. Maar verder kom ik niet ...
Integraal is toch een "zwaar "geval, vind ik. Er komt heel wat bij kijken.
Graag nog wat hulp want is blijkbaar nodig .
Dank voor je tijd ! en groetjes
Nog een fijne dag

Rik Le
Iets anders - zaterdag 8 mei 2021

Antwoord

Het plaatje zat niet bij de post. Maar hier zijn de saillante punten om mee te vergelijken. Na substitutie van $u=\tan\frac x2$ en netjes uitwerken krijg je de integraal
$$\int \!{\frac {2\,{u}^{4}-4\,{u}^{3}+20\,{u}^{2}-4\,u+10}{ \left( {u}^{2}+3 \right) ^{2} \left( {u}^{2}+1 \right) }}
\,\mathrm{d}u
$$Na breuksplitsing wordt dit
$$\int \!{\frac {-4\,u+16}{ \left( {u}^{2}+3 \right) ^{2}}}+\frac4{{u}^{2}+3}-\frac2{u^2+1}\,\mathrm{d}u
$$Een primitieve is dan
$${\frac {8\,u+6}{3\,{u}^{2}+9}}+{\frac {20\,\sqrt {3}}{9}\arctan \left( {\frac {u\sqrt {3}}{3}} \right) }-2\,\arctan
\left( u \right)
$$

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 8 mei 2021
 Re: Re: Integreren goniometrische veelterm 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3