De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Dynamische discrete modellen

 Dit is een reactie op vraag 9130 
An=A0·an+(b/(a-1)·((an)-1))
An=A0·an+((b·an-b)/(a-1))

Nu is mijn volgende vraag hoe komen jullie in de tweede formule aan het gedeelte ((b * an-b)??? Er staat toch maar 1 b in de formule? die overstap snap ik niet. Kan dat misschien in stapjes???

Mariek
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 29 maart 2003

Antwoord

An=A0*an+((b/(a-1))*(an-1))

We zullen nu eerste het gedeelte tussen de haakjes uitwerken.
We hebben in feite twee breuken (b/(a-1))en ((an-1)/1).

En hier moeten we deze breuken vermenigvuldigen.

Als we breuken vermenigvuldigen dan moeten we de noemers met elkaar vermenigvuldigen en de tellers met elkaar vermenigvuldigen.

De tellers zijn b en (an-1).
Als we deze vermenigvuldigen krijgen we b*(an-1).
Werken we de haakjes uit dan moeten we b vermenigvuldigen met elke term. Dus we krijgen b*an en b*(-1). Dus we krijgen (b*an)-b.

De noemers zijn (a-1) en 1 en als we dit vermenigvuldigen krijgen we gewoon (a-1).

Dus we krijgen het volgende ((b*an)-b)/(a-1)).

En de rest is invulwerk.

Groetjes

gv
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 30 maart 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics