|
|
\require{AMSmath}
Cirkel
Een cirkelvormig plaatje zet uit door stijging van de temperatuur.- Geef bij benadering de toename in oppervlakte als de straal wijzigt van 14,5 cm tot 14,6 cm.
Kunt u aub mij helpen met deze vraag?
Riffat
3de graad ASO - zaterdag 28 november 2020
Antwoord
Hallo Riffat, Voor de oppervlakte A van een cirkel met straal r geldt: A = $\pi$·r2 dus: dA/dr = 2$\pi$·r dA = 2$\pi$·r·dr In woorden betekent dit: De toename dA van de oppervlakte is 2$\pi$·r keer zo groot als de toename dr van de straal. Dit geldt alleen voor een 'oneindig kleine' toename dr van r, omdat alleen dan voor r een constante waarde ingevuld kan worden. Een niet oneindig kleine toename van r en A wordt genoteerd als $\Delta$r en $\Delta$A. Als de toename van r klein genoeg is, dan geldt als benadering: $\Delta$A $\approx$ 2$\pi$·r·$\Delta$r Je weet de straal r, je weet wat de toename is van r, dus je kunt bij benadering de toename in oppervlakte berekenen.
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 29 november 2020
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|