De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Newton-Raphson

Beste

We hebben een oefening tegen volgende week maar ik snap niet hoe ik deze moet oplossen:
  • Benader de vierdemachtswortel van 2 op 5 decimalen nauwkeurig met de methode van Newton-Raphson.

Timmy
3de graad ASO - zondag 1 maart 2020

Antwoord

De vierde machts wortel van 2 is de positieve oplossing van de vergelijking $x^4-2=0$
Dus kies $f(x)=x^4-2$ en bepaal het positieve nulpunt van $f$ met de methode van Newton Raphson. Aangezien dit nulpunt tussen 1 en 2 ligt kun je als startpunt bijvoorbeeld x=1.5 nemen.

Noot:
$f'(x)=4x^3$
Dus je kunt de betrekkking
$\displaystyle x_{n+1}=x_n-\frac{x_n^4-2}{4x_n^3}$ itereren met startpunt $x_0=1.5$

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 1 maart 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3