|
|
\require{AMSmath}
Rationale functies
De firma DELTA-T motorcycles verkoopt bromfietsen. De productieafdeling van het bedrijf berekent met het voorschrift: K = (0,03a2 + 106)/a, de totale kostprijs van een bromfiets in functie van het aantal geproduceerde bromfietsen per jaar.- De firma wil de kostprijs per bromfiets zo laag mogelijk houden. Bereken met afgeleiden hoeveel bromfietsen dit bedrijf dan jaarlijks moet produceren. Controleer het gevonden resultaat met ICT.
- Hoeveel bedraagt de minimale kostprijs per bromfiets?
- De productieafdeling beslist dat de kostprijs per bromfiets hoogstens 10 % van de minimale kostprijs mag afwijken. Hoeveel bromfietsen mag het bedrijf dan produceren?
Ik snap alles behalve de 3e vraag niet.
Timmy
3de graad ASO - dinsdag 18 februari 2020
Antwoord
Hallo Timmy,
Bij vraag 2 heb je berekend dat de minimale kostprijs per bromfiets 346,41 (euro?) bedraagt. Gegeven is nu dat de kostprijs maximaal 10% van deze waarde mag afwijken. In dit geval is dit dat de kostprijs 10% hoger mag zijn, want lager dan de minimale waarde gaat natuurlijk niet lukken. De kostprijs per bromfiets mag dus zijn:
K = 1,10·346,41 = 381,05
Vul deze waarde in de gegeven formule in en los de vergelijking op. Je vindt dan de minimale en maximale waarde van a waarbij de kosten niet hoger worden dan 381,05.
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 19 februari 2020
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|