De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Binomium van Newton

 Dit is een reactie op vraag 87159 
Nee, Ik kom niet er uit. Hoe kan ik $k$ bepalen?

Elsa
3de graad ASO - zaterdag 24 november 2018

Antwoord

Je kunt de zaak bij het somteken uitschrijven:

$
\begin{array}{l}
\left( {10 + 1} \right)^5 = \\
\sum\limits_{k = 0}^5 {\left( {\begin{array}{*{20}c}
5 \\
k \\
\end{array}} \right)} 10^{5 - k} \cdot 1^k = \\
\left( {\begin{array}{*{20}c}
5 \\
0 \\
\end{array}} \right)10^5 \cdot 1^0 + \left( {\begin{array}{*{20}c}
5 \\
1 \\
\end{array}} \right)10^4 \cdot 1^1 + \left( {\begin{array}{*{20}c}
5 \\
2 \\
\end{array}} \right)10^3 \cdot 1^2 + ... \\
\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,... + \left( {\begin{array}{*{20}c}
5 \\
3 \\
\end{array}} \right)10^2 \cdot 1^3 + \left( {\begin{array}{*{20}c}
5 \\
4 \\
\end{array}} \right)10^1 \cdot 1^4 + \left( {\begin{array}{*{20}c}
5 \\
5 \\
\end{array}} \right)10^0 \cdot 1^5 = \\
\left( {\begin{array}{*{20}c}
5 \\
0 \\
\end{array}} \right)10^5 + \left( {\begin{array}{*{20}c}
5 \\
1 \\
\end{array}} \right)10^4 + \left( {\begin{array}{*{20}c}
5 \\
2 \\
\end{array}} \right)10^3 + \left( {\begin{array}{*{20}c}
5 \\
3 \\
\end{array}} \right)10^2 + \left( {\begin{array}{*{20}c}
5 \\
4 \\
\end{array}} \right)10^1 + \left( {\begin{array}{*{20}c}
5 \\
5 \\
\end{array}} \right)10^0 = \\
10^5 + 5 \cdot 10^4 + \frac{{5 \cdot 4}}{2}10^3 + \frac{{5 \cdot 4 \cdot 3}}{{2 \cdot 3}}10^2 + 5 \cdot 10^1 + 10^0 = \\
10^5 + 5 \cdot 10^4 + 10 \cdot 10^3 + 10 \cdot 10^2 + 5 \cdot 10^1 + 10^0 = \\
100.000 + 50.000 + 10.000 + 1.000 + 50 + 1 = \\
100.000 + 60.000 + 1.000 + 50 + 1 = \\
161.051 \\
\end{array}
$

Meer moet het niet zijn...

Zie Machten van 11

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 25 november 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics