De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bewijs sin(a+b)=sinacosb+cosasinb

We nemen een driehoek ABC waarbij A de grootste hoek is. De hoogtelijn uit A snijdt BC in D. We stellen hoeken B en C respectievelijk voor door alpha en bèta. Het is de bedoeling dat ik bewijs dat sin(a+b)=sinacosb+cosasinb.

Iemand die me misschien kan helpen? ik weet niet hoe ik de figuur moet gebruiken om dit te bewijzen.

Stijn
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 28 augustus 2018

Antwoord

  1. Werk de rechterkant uit door de sinussen en cosinussen uit te drukken in $AB$, $AC$, $AD$, enzovoort.
  2. De hoek bij $A$ is gelijk aan $\pi-(\alpha+\beta)$; dus de sinus van de hoek is gelijk aan $\sin(\alpha+\beta)$: trek de hoogtelijn $CE$ uit $C$ op $AB$. Dan geldt dat beide sinussen gelijk zijn aan $CE/AC$ ($\alpha+\beta$ is ook de hoek tussen $AB$ (doorgetrokken bij $A$) en $AC$.
  3. 3. Merk op $AD\cdot BC = CE\cdot AB$ (beide zijn gelijk aan tweemaal de oppervlakte van de driehoek).

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 28 augustus 2018
 Re: Bewijs sin(a+b)=sinacosb+cosasinb 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics