Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Familie van functies

 Dit is een reactie op vraag 86717 
Ik kom vrees ik toch niet uit op het goede antwoord. De formule van -b/(2a) kende ik niet dus ik kwam wel al verder. Mijn berekeningen:

Xtop= -b/2a
B=4 en a=-1
-4/2·-1= 2
Xtop= 2

Invullen: 8+4p·2-p·22= 8+8p-4p= 8+4p
Y= 50-2·2
50+4 (ik zie de fout al!! minnetje moet dit zijn)
Y=54

8+4p=54
4p=46
P=11,5

Invullen en plotten in de GR

8+4·11,5x-11,5x2
54x-11,5x2

Als je dit plot in de GR. Klopt het natuurlijk niet omdat ik een minnetje fout heb gedaan. Als ik je dat goed doet krijg je dit:

P=9.5
46x-9.5x2 krijg je dan en ook dit klopt niet...

Waar maak ik de fout?

Alvast heel erg bedankt

Thunde
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 25 augustus 2018

Antwoord

Je kunt xtop ook vinden met behulp van differentiëren:

f'(x) = 4p-2px
f'(xtop) = 0
4p-2pxtop=0
2pxtop=4p
xtop=(4p)/(2p)=2

Jouw 'fout' is in de eerste plaats dat je de opgave nogal chaotisch uitwerkt. Voor een flink deel kan ik nog wel bedenken wat je bedoelt, maar met name de laatste regel '46x-9.5x^2 krijg je' begrijp ik echt niet meer.

Allereerst: de beweringen 'b=4' en 'a=-1' zijn onjuist. Correct is:

b=4p en a=-p

In de formule 'xtop=-b/(2a) kom je toevallig op de juiste waarde voor xtop.

Probeer wat overzichtelijker uit te werken, bijvoorbeeld:

a=-p
b=4p
xtop = -b/(2a) = -(4p)/(-2p) = 2

Top op lijn y=50-2x:
ytop = 50-4 = 46

f(2)=46
8+4p·2-p·22=46
4p=38
p=9,5

Meer dan dit hoeft het niet te zijn.

Eventueel even checken:
Plot y1=8+38x-9.5x2 en y2=50-2x
Zie dat de rechte door de top van de parabool gaat, of ga van y1 na dat (2,46) de top is van de parabool en dat voor x=2 geldt: y2=46, ofwel: de top van y1 ligt op y2.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 25 augustus 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics