|
|
\require{AMSmath}
Formule omdraaien
Ik wil graag de volgende formule omdraaien maar weet even niet meer hoe. X = (0.8 + 0.2 · ( 1 / Y )) / Y waarvan Y bekend is. Ik wil dit graag omdraaien en Y berekenen als X bekend is. Als ik het opsplits dan lijkt het te lukken. Ik kan ze alleen daarna niet meer combineren. Dus als Y 5 is, dan is het 0.168 = ( 0.8 + 0.2 · ( 1 / 5 )) / 5 wordt 0.168 = 0.84 / 5 en 5 = 0.84/0.168 maar dan moet ik nog op de 0.84 komen, en dan lijkt het plots om 2 onbekenden te gaan, nl X(0.84) = 0.8 + 0.2 · (1/5(Y) en op dat moment weet ik zowel de 0.84 alsook de 5 nog niet. Ik weet duidelijk even niet meer hoe dit gaat. Iemand zin om het me uit te leggen?
berend
Iets anders - zondag 15 juli 2018
Antwoord
Gelet op de allerlaatste Y waar je door deelt, zou een eerste stap kunnen zijn om alles te vermenigvuldigen met Y. Dat levert op X·Y = 0.8 + 0.2/Y Gezien de laatste breuk herhaal je dit nog maar eens en je krijgt X·Y2 = 0,8Y + 0,2 Wanneer je nu Y = 5 invult, krijg je 25X = 4 + 0,2 en dan heb je X te pakken.
MBL
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 15 juli 2018
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|