De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Regressiecoefficienten terugrekenen

Beste wiskundigen,

Ik heb voor mijn master thesis een meervoudige lineaire regressie gedraaid, waarbij mijn Y-variabele en een aantal x-variabelen zijn omgevormd tot natuurlijk logaritme (ln).

Nou krijg ik als uitkomsten van de Constante zowel een positief als een negatief getal voor 2 verschillende regressies (-3,147 & 1,674). Daarnaast hebben een aantal coefficienten zowel negatieve als positieve ln waarden.

Kan iemand mij vertellen hoe ik deze waarden moet interpreteren en kan terugrekenen naar hun eigenlijke waarde, zodat ik - in het geval van de constante - het snijpunt van de X-as kan bepalen?

Mijn dank is groot!

Robber
Student universiteit - woensdag 11 april 2018

Antwoord

Het is niet helemaal duidelijk wat je eigenlijk gedaan hebt.
Was dit je bedoeling:
$$
\ln y = a + b\ln x
$$of
$$
\ln y = a + b\ln x_1+c\ln x_2
$$
In dat geval neem je links en rechts een $\mathrm{e}$-macht om
$$
y=\mathrm{e}^a\cdot x^b
$$of
$$
y=\mathrm{e}^a\cdot x_1^b\cdot x_2^c
$$ te krijgen.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 11 april 2018
 Re: Regressiecoefficienten terugrekenen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3