De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Formule opstellen

Gegeven is de functie:

$f(x) = (5-2x)e^x$

Er zijn twee lijnen door het punt (3,0) die de grafiek van f raken. Stel van elk van deze lijnen langs algebraïsche weg de formule op.

Kaylee
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 13 maart 2018

Antwoord

Dag Kaylee,

Omdat je blijkbaar de spelregels van WisFaq (zie vooral punt 8) niet gelezen hebt, is mijn antwoord kort.
  1. Niet IK moet de formule van de raaklijnen opstellen, maar JIJ.
  2. Ik kan niet zien welk probleem je hebt bij het vinden van de oplossing (ben je er eigenlijk wel aan begonnen?)
...en daarom geef ik alleen enkele aanwijzingen.
  • de raaklijn y = ax + b moet gaan door (3, 0), dus b = ...
  • die raaklijn raakt in (p, q), dus je zal iets moeten doen met f(p) = q en met f'(p) = a
Oei, dat zijn dus 3 onbekenden... Kijk eens hoever je daar mee komt!

Zie Spelregels

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 13 maart 2018
 Re: Formule opstellen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3