Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoek berekenen op `brugklas methode`

Hallo,
Ik heb al wat dingen geprobeerd, maar ik blijf telkens vast hangen. Verder heb ik geen idee of ik in de brugklas al kon werken met het stellen van een zijde?

Opgave
Deze opgave is op te lossen met brugklaskennis van de wiskunde. AD is de zwaartelijn van de driehoek ABC. Hoek ABD = 30⁰. Hoek ADC = 45⁰. Hoek CAD = x⁰.



Bereken x op de brugklasmethode.
(dan kennen ze geen cosinusregel, sinusregel, Thales, Pythagoras en ga zo maar door).

Alvast bedankt!
Thomas

Thomas
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 2 augustus 2017

Antwoord

Dag Thomas,
Ik begon maar eens te tekenen, met passer en liniaal.

q84860img1.gif

Achtereenvolgens: O, R, cirkel OR, lijn OR, B, lijn BR, A (loodrecht boven O), cirkel AO, D, lijn AD, C.
En toen was ik er.
Jij ook?
Oja, de gevraagde hoek x is 30°.

PS. Natuurlijk moet je bij deze manier van werken eigenlijk nog bewijzen dat D het midden is van het lijnstuk AC.
Maar dat zal jou wel lukken, denk ik.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 4 augustus 2017
Re: Hoek berekenen op `brugklas methode`



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics