De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Partieel integreren

voor een opdracht in school moet ik enkele oefeningen op integralen berekenen, maar 1 oefening vindt ik niet. de oefening is:de integraal met grenzen 0 tot 1 berekenen van (2x · √(1+4x2) dx
de uitkomst zou 1/6 · 5(√(5) - 1) moeten zijn

Tom
3de graad ASO - donderdag 11 mei 2017

Antwoord

Beste Tom,

Als titel gaf je 'partieel integreren' mee, maar ben je zeker dat deze opgave met die methode aangepakt moet worden? Het ligt namelijk voor de hand om een substitutie toe te passen.

Stel $u=1+4x^2$, dan is $u'(x) = 8x$ zodat je $2x\,\mbox{d}x$ kan vervangen door $\tfrac{1}{4}\,\mbox{d}u$. Als $x$ van 0 tot 1 loopt, gaat $u$ van 1 tot 5; en dus:
$$\int_0^1 2x\sqrt{1+4x^2}\,\mbox{d}x = \frac{1}{4}\int_1^5 \sqrt{u}\,\mbox{d}u$$Kan je zo verder?

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 11 mei 2017



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics