De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kritiek punt

Dag wisfaq

De getallen a en b worden gezocht voor de functie f waarbij (1,2) een kritiek punt is.
De functie is f(x,y)=[(ax+by+1)/(x2+y2)]

Ik dacht dit op te lossen door de functie eens af te leiden naar x en eens af te leiden naar y en bij de afgeleide x = 1 en y = 2 in te vullen.
Zo bekom ik een stelsel met twee onbekenden. Helaas moet het antwoord a = -0,4 en b = -0,8 zijn en bekom ik veel grotere getallen (a = -26 en b = -20).

df/dx = [-ax2 + ay2 - 2x(by+1)]/(x2+y2)2 = 0
Als ik x vervang door 1 en y door 2 bekom ik uiteindelijk 3a - 4b - 2 = 0.

df/dy heb ik 5b - 4a - 4 = 0.

Wat doe ik fout?

Alvast bedankt.

MVG
Iets anders - vrijdag 3 maart 2017

Antwoord

Via $\frac{\partial f}{\partial y}=0$ kom ik op $-4a-3b-4=0$, zo te zien iets met de $b$ vergeten.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 3 maart 2017



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3