|
|
\require{AMSmath}
Verticale raaklijn
kromme r=tan(theta/2) cartesische coordinaat waar raaklijn verticaal is. Ik weet al dat x' = 0 x = (sin(theta).cos(theta))/(1+cos(theta) omgevormd om makkelijker af te leiden. x'= cos3(theta)+2cos2(theta)-1 gedeeld door een noemer maar die heb je denk ik niet nodig alleen mag cos(theta) niet -1 zijn. Ofwel heb ik een fout gemaakt want hoe vind ik u de nulwaarden?
Arne D
Student universiteit België - dinsdag 3 januari 2017
Antwoord
Je kunt je afgeleide vereenvoudigen tot $$ \frac{\cos^2\theta+\cos\theta-1}{\cos\theta+1} $$(want $t^3+2t^2-1=(t+1)(t^2+t-1)$, die noemer helpt dus wel een beetje). Je kunt nu $t^2+t-1=0$ oplossen, dat geeft je mogelijke waarden voor $\cos\theta$, en dus ook voor $\sin\theta$, en daarmee kun je de $x$- en $y$-coordinaten bepalen (zonder dat je $\theta$ zelf bepaalt).
kphart
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 4 januari 2017
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|