Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Overgangsmatrix

Een fokker wenst de invloed te kennen van de jaarlijkse verkoop van (volwassen) dieren op de kudde. Na één jaar is elk jong dier volwassen. Het aantal dieren dat geboren wordt is 50% van de volwassen dieren van het jaar voordien, en 20% van de jonge dieren sterven het jaar nadien. Er sterven ook 20% van de volwassen dieren het jaar nadien en 60% van de volwassen dieren worden het jaar nadien verkocht. Onderstel dat er aanvankelijk 70 jonge dieren zijn en 30 volwassen dieren.

a. Stel de evolutie van de dieren voor met een matrix
Dit wordt een 2x2 matrix met eerst de jonge dieren en vervolgens de volwassen dieren ,maar met welke getallen?
Van jong naar jong is dat 0,5*0,2=0,1? En van jong naar volwassen?Is dat dan 0,9?

Vannes
3de graad ASO - woensdag 9 november 2016

Antwoord

De aantallen jonge en oude dieren in jaar n noem ik even J_n en O_n. Dus J_0=70 en O_0=30.
Als ik het goed lees is een dier alleen in het eerste jaar jong, dus de enige jonge dieren zijn de kinderen van de volwassenen van het jaar daarvoor: dat betekent dat J_{n+1}=0.5O_n.
Alleen 80% van de jonge dieren wordt oud, dus hun bijdrage aan O_{n+1} is 0.8 J_n. Echter we raken 80% van de oude dieren kwijt, dus in totaal: O_{n+1}=0.8J_n+0.2O_n. Het is dus wat ingewikkelder dan je dacht.
Vul nu zelf de getallen in de matrix in:
\begin{pmatrix} J_{n+1}\\O_{n+1}\end{pmatrix}= \begin{pmatrix} . & . \\ . & .\end{pmatrix} \begin{pmatrix} J_n\\O_n\end{pmatrix}

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 9 november 2016
 Re: Overgangsmatrix 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics