De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Logaritmische vergelijkingen

We hebben in de klas gezien dat de uitkomst voor lnx = e+1-x gelijk is aan e. ( proefondervindelijk )
Als ik dat wil uitrekenen kom ik er niet uit.
Ik kom altijd terug op het zelfde uit.
Als ik de twee kanten in de noemer e stop kom ik tot x = e^(e+1).e^(-x) of x.e^x = e^(e+1)
en dan zit ik vast.

groeten,

Stefan

Stefan
3de graad ASO - woensdag 26 oktober 2016

Antwoord

Je bent in goed gezelschap want ook wij lossen deze vergelijkingen niet eventjes op door de bekende stappen te zetten. De combinatie van de logaritme en die losse term x aan het eind, maakt eigenlijk dat je er niks mee kunt beginnen. Zo weet je nu wel dat x = e een oplossing is, maar of er nog meer oplossingen zijn, blijft onduidelijk. Er is in elk geval niets mis met wat je de proefondervindelijke aanpak noemt; soms is er geen alternatief.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 26 oktober 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3