Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Formule

 Dit is een reactie op vraag 82904 
Inderdaad die laatste stap loop ik constant vast en weet echt niet hoe ik dat moet aanpakken. Ik maak alle stappen gelijk aan wat u doet. Maar die laatste stap snap ik niet. En dat is nu net wat ik nodig heb.
Misschien dat je me hier een tip in kan geven.

Michel
Student hbo - zondag 18 september 2016

Antwoord

Ik vermoedde al zoiets. Misschien kan je een keer de spelregels lezen en als je de volgende keer iets vraagt even laten zien tot hoever je gekomen bent en waar je dan precies vastloopt? Dat is wel zo handig.

Als je die 'tot de macht n-1' weg wilt werken dan moet je die uitdrukking 'tot de macht \eqalign{\frac{1}{n-1}}' verheffen. Dat moet je dan wel links en rechts doen. Dat klinkt ingewikkeld maar als je dat eenmaal door hebt dan is het eigenlijk wel logisch ergens. De rest is dan een kwestie van herleiden...

\eqalign{ & {P_2}^{n - 1} = {P_1}^{n - 1} \cdot {\left( {\frac{{{T_2}}}{{{T_1}}}} \right)^n} \cr & {\left( {{P_2}^{n - 1}} \right)^{\frac{1}{{n - 1}}}} = {\left( {{P_1}^{n - 1} \cdot {{\left( {\frac{{{T_2}}}{{{T_1}}}} \right)}^n}} \right)^{\frac{1}{{n - 1}}}} \cr & {P_2}^{\frac{{n - 1}}{{n - 1}}} = {\left( {{P_1}^{n - 1}} \right)^{\frac{1}{{n - 1}}}} \cdot {\left( {{{\left( {\frac{{{T_2}}}{{{T_1}}}} \right)}^n}} \right)^{\frac{1}{{n - 1}}}} \cr & {P_2} = {P_1} \cdot {\left( {\frac{{{T_2}}}{{{T_1}}}} \right)^{\frac{n}{{n - 1}}}} \cr}

Tussendoor gebruik ik ook nog de rekenregel M6 van de rekenregels voor machten.

Heb je 'm?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 18 september 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics