De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Van cartesiaanse vergelijking van een vlak naar een parametervergelijking

Hallo

Als een cartesiaanse vergelijking van een vlak gegeven is bijvoorbeeld:

$\alpha \leftrightarrow 4x-2y+z-3=0$

Hoe kan je dan deze vergelijking omzetten naar een parametervergelijking? Ik weet enkel hoe je van een parameter naar een cartesiaanse moet gaan.

Alvast bedankt

kurt
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 4 juni 2016

Antwoord

Beste Kurt,

Je kan eenvoudig twee parameters introduceren. Stel $x=r$ en $y=s$, dan volgt uit de cartesiaanse vergelijking dat $z = 3-4r+2s$; een stelsel parametervergelijkingen van hetzelfde vlak is dus:
$$\left\{ \begin{array}{rcl}
x &=& r \\
y &=& s \\
z &=& 3-4r+2s
\end{array}\right. \quad\quad (r,s \in \mathbb{R})$$Makkelijk, toch?

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 4 juni 2016
 Re: Van cartesiaanse vergelijking van een vlak naar een parametervergelijking 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3